Why to

Love Beets

Goed voor je

1. Goed voor je

Bietjes zijn een eersteklas leverancier van voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vezels en een bron van kalium. Zoals bijna alle groente zijn ze caloriearm en zo goed als vetvrij.

2. Het groeit dichtbij

De rode biet is een Oerhollandse groente, ze worden al sinds de 16e eeuw in Nederland geteeld. Als ze geoogst zijn kunnen de knollen lang bewaard worden. Zo kunnen we bijna het hele jaar rond van Nederlandse bietjes genieten. Bietjes groeien in je eigen Flevopolder, en dus zijn er maar weinig voedselkilometers nodig voor ze op je bord liggen.

3. Eindeloos varieren

Bietjes staan bekend om hun unieke smaak. De combinatie van zoet en aards zorgt ervoor dat je ze op veel verschillende manieren kunt gebruiken. De biet, wat kan ‘ie niet? Hier hebben we even geen antwoord op. Kijk op onze site voor recepteninspiratie!

4. Kleur op je bord

Bieten krijgen hun rode kleur van de natuurlijke kleurstof betanine. Van elk gerecht op je bord word je gewoon blij. Tip: Gooi een keer een gepureerde biet door je pannenkoekenbeslag. Pink pancakes in een handomdraai!

5. Goed voor je seksleven

Al sinds de Romeinse tijd staan bieten bekend als lustopwekkend. Of dat echt een waterdicht verhaal is valt te betwijfelen, maar een bietje meer kan zeker geen kwaad.

Zo groeit

Een biet

Maart

Vanaf ongeveer half maart zaaien we de rode biet uit. Afhankelijk van het weer komen na een week of twee de eerste groene blaadjes tevoorschijn. Wist je dat je die ook prima kunt eten?

April – juni

Na een week of vier ontstaan de eerste bietenknollen. Bieten groeien in alle soorten en maten, maar ze smaken allemaal even lekker. Daarom zorgen we er bij Love Beets voor dat élk bietje een plek op een bord krijgt.

Juli – oktober

Het begin van de oogst wordt ingeluid! Tot en met oktober zorgt het oogstteam ervoor dat onze bietjes worden gerooid.

November

Sommige bietjes worden direct verwerkt, andere worden bewaard. Als we onze bietjes koel en donker opslaan, kunnen we ze lang bewaren, en bijna het hele jaar van de Nederlandse biet genieten. Daarom staan bietjes ook bekend als typische wintergroente. Tussen mei en juli zijn er geen Nederlandse bieten verkrijgbaar. Dan komen onze bietjes van onze partnerboeren uit Spanje.

Bietjes

zijn gezond

Rijk aan vezels

1. Rijk aan vezels

Voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering en ze kunnen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker verminderen.*

 

100g rauwe biet = 2,9g vezels = 9,7% van de referentie-inname

* Bron: Voedingscentrum

2. Bron van kalium

Kalium helpt bij de samentrekking van de spieren, waaronder die van het hart. Een voedingspatroon dat rijk aan kalium is kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Kalium heeft ook een gunstig effect op de bloeddruk.*

 

100g rauwe biet = 400mg kalium = 20% van de referentie-inname

* Bron: Voedingscentrum

3. Uithuidingsvermogen

Misschien heb je er al eens van gehoord: Geconcentreerde rode biet zou een positief effect kunnen hebben op het uithoudingsvermogen. Uit het nitraat in bietjes ontstaat stikstofmonoxide. De stikstofmonoxide verwijdt je bloedvaten, stimuleert de doorbloeding en vermindert de hoeveelheid zuurstof die je spieren nodig hebben. Zo kunnen je spieren efficiënter werken.