Geluk voor
mens en aarde

Ons hart klopt voor bloeiende bloemen, kwetterende vogeltjes, voor een gezonde bodem – waarop voldoende voedsel kan worden verbouwd – en vooral voor goed eten voor iedereen. Nu en in de toekomst.

De oplossing om huidige uitdagingen zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en bodemdegradatie tegen te gaan zien we in de verduurzaming van ons voedselsysteem en productiemethoden. Als we toekomstige generaties van voldoende gezond eten willen voorzien en onze aarde leefbaar willen houden, moeten we iets veranderen aan de manier van hoe we produceren én consumeren.

De biet is
zonder twijfel
een groente waar
veel goeds in zit

Doe maar een
Bietje meer

De biet heeft smaak, kleur en zit bomvol voedingssto­ffen. Voor ons zit er nog meer in die kleine rode rakker. Wij zien de biet vooral als symbool voor lokaal, gezond en goed eten, en daarmee voor geluk voor mens en aarde. Vaak zijn echt goede dingen ook veel dichterbij dan je denkt. De biet krijgt nog niet altijd de aandacht die hij verdient vinden we. Daarom werken we er hard aan om bietjes een belangrijk en waardevol onderdeel van ons voedingspatroon te laten worden.

Bij Love Beets is het onze missie om alle vooroordelen over de biet uit de weg te ruimen en je te inspireren hoe makkelijk, leuk en lekker het kan zijn om vaker een bietje kleur aan je bord te geven.

Bekijk onze producten

Van het land

Naar je bord

Een lekkere rode biet begint met een goede basis, en daarvoor is een gezonde teelt het allerbelangrijkst. Al meer dan twintig jaar telen wij rode bieten in de Flevopolder. Minder dan 100 jaar geleden was dit gebied nog allemaal water. Onze bietenboer Piet heeft in de jaren 80 zelf nog meegeholpen aan de inpoldering van Flevoland.

Waarom we je dit vertellen? Omdat deze voormalige zeebodem best bijzonder is. Vanaf het eerste begin is er uitsluitend biologisch geteeld en dat maakt de grond zeer vruchtbaar. De zware kleigrond is een prima basis voor de teelt van de rode biet en draagt bij aan een evenwichtige groei van de planten.

En verder?

Naast het telen zorgen we er ook voor dat de bietjes worden gewassen, gesorteerd en opgeslagen totdat ze verwerkt kunnen worden. Alle verwerkingsstappen gebeuren op de boerderij. Zo houden we onze transportroutes kort en vinden restproducten zoals schillen snel hun weg terug in de kringloop.

Geteeld, Gekookt
& Gemarineerd
in Zeewolde

Gezonde

Bodem

Wist je dat een gezonde bodem een grote bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem kan leveren? We leggen het even uit:

Klimaatopwarming heeft te maken met een overschot aan CO2 in de atmosfeer. Planten voeren met behulp van zonlicht en water fotosynthese uit. Ze halen CO2 uit de lucht en zetten dat om in koolhydraten en suikers en pompen een deel van deze suikers naar de wortels om micro-organismen te voeden. Deze micro-organismen gebruiken de CO2 om aarde te vormen. Dus: CO2 wordt uit de atmosfeer opgenomen en door de planten in de grond vastgelegd.

Het vastleggen van CO2 is niet de enige superkracht van de bodem. Een vruchtbare bodem:

  • draagt bij aan een grotere biodiversiteit in ons ecosysteem
  • kan meer water opslaan en vermindert zo het risico op droogte en overstromingen
  • helpt om genoeg voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking

De oplossingen ligt
aan onze voeten

Wil je meer weten over het belang van een gezonde bodem en de rol die de biologische landbouw hierin speelt?

Documentaire “Kiss the ground” op Netflix

Kijk hier

Door biologisch te telen dragen we bij aan een gezonde bodem

Dit doen we onder andere door een uitgebreide vruchtwisseling te hanteren. De gewassen helpen elkaar dan om gezond te blijven. Alle voeding die ze nodig hebben krijgen ze uit de grond – enkel aangevuld met wat dierlijke mest.

Sommige gewassen voorzien de bodem van veel goede sto­ffen, en andere gewassen vragen juist veel van de grond. De balans vinden is de basis voor een gezonde bodem en dus een lekkere biet. Onze bietjes worden maar eens in de zes jaar op hetzelfde stukje land geteeld. Na een jaartje rode bieten en een oogst in de natte herfst is de grond bijvoorbeeld toe aan wat rustgewassen. Net zoals bij ons mensen is rust, ruimte en afwisseling heel belangrijk.

Gezonde vruchtwisseling

kan er zo uitzien

  • Jaar 1 · Grasklaver of luzerne
  • Jaar 2 · Doperwtjes of bonen
  • Jaar 3 · Broccoli, bloemkool of sla
  • Jaar 4 · Uien of pompoenen
  • Jaar 5 · Graan, suikermais of groenbemesting
  • Jaar 6 · Aardappelen, bieten of wortelen

Grasklaver, luzerne en groenbemester zijn rustgewassen. Rustgewassen voeden de bodem en vinden als veevoer hun weg terug in de kringloop. Deze groenbemester passen we voor of na een bepaald gewas toe waar dat past. In deze periode kan de bodem goed uitrusten en dragen de planten bij aan de verbetering van de bodemstructuur, het bodemleven, het vasthouden van voedingsstoffen en de waterhuishouding.

Bieten

Onze rode biet komt voornamelijk uit Flevoland. Op circa 300 hectare grond zaaien we van half maart tot half mei lekkere rode bieten, die we dan van begin juli tot eind oktober kunnen oogsten. Zo kunnen we tot in april Nederlandse rode bieten leveren. In mei en juni zijn er geen Nederlandse rode bieten verkrijgbaar en werken we samen met een partnerbedrijf in Spanje.

Bieten

Bietjes zijn rijk aan vezels, een bron van kalium en maken je gewoon blij!

Producten

Nee, al onze producten zijn vrij van toegevoegde suikers. We maken alleen gebruik van de natuurlijke zoetkracht van de biet in combinatie met een scheutje appelsap.

Producten

We bevelen je aan om het product na openen binnen twee dagen te consumeren.

Verpakking

Vorig jaar zijn we helemaal overgestapt op schaaltjes die grotendeels van gerecycled plastic gemaakt zijn. Voor de productie hiervan worden bijvoorbeeld gebruikte PET-flessen gebruikt.

Schaaltje: 80% gerecycled plastic (rPET), 100% recyclebaar.
Folie: Dunne plasticfolie. Op dit moment niet recyclebaar.
Sleeve: karton, 100% recyclebaar.

Verkooppunten

Love Beets “Bietje Erbij” is momenteel verkrijgbaar bij Plus, Ekoplaza, Odin en een aantal natuurvoedingswinkels.